Bloggar

Bloggens historia

 

Ordet blogg kommer från engelskans webblogg och betyder alltså internetlogg eller internetdagbok. I Sverige blev vi bekanta med uttrycket blogg i början av 00-talet, omkring 2002. Syftet var från början bara att dela med sig och skriva ner vad man gjorde om dagarna, för att okända människor på internet skulle kunna ta del av det. Vissa bloggar drevs anonymt och andra försökte göra sig ett känt namn via dem.

Sveriges första bloggar

De första bloggarna i Sverige var främst skrivna av journalister och IT-intresserade som tidigt förstod att bloggen skulle bli något stort i framtiden. Några som haft en stor skjuts framåt i karriären tack vare bloggandet är Alexander Schulman, Linda Skugge och Ebba Von Sydow. De har alla tre arbetat som journalister och skrivit krönikor tidigare och det blev en naturlig fortsättning att skapa en blogg och skriva ner både åsikter och rapportera om vardagsbestyr.

En ny era

När tonåringarna började hänga allt mer på nätet blev det också just de som tog över bloggarna. Från 2007 och framåt hade nästan varenda tonårstjej en blogg och det var de som toppade varenda lista över populära bloggar. Vissa skapade drama och intriger genom att bråka med varandra och syssla med förtal och uthängningar av både kända och okända människor. Det var stormiga år och i en tid då det inte var så vanligt med näthat och regler och lagar runt det var inte lika tydliga och välkända som idag. I toppen av de bråkiga bloggarna fanns Kissie, Dessie och Paow som alla gjorde karriär på att kriga sig fram och kasta spydigheter mot andra människor. Idag är de tack och lov snällare mot varandra och alla tre är fortfarande aktiva bloggare. Samtidigt som de provocerande bloggarna blev stora fanns ett parallellt gäng, även det med tonårstjejer men som istället tjänade på att vara ödmjuka. Bland dessa fanns bland annat Kenza och Foki.

När bloggen blev ett yrke

Det som från början bara var en hobby för datorintresserade, har nu blivit till ett yrke där det går att tjäna allt från lite extra fickpengar till flera miljoner kronor. För att underhålla tusentals läsare och få dem att komma tillbaka dagligen för nya uppdateringar krävs ett hårt jobb och engagemang. När antalet bloggar expandera ställdes också högre krav på design och innehåll, men för den som lyckades fanns det också stora summor att hämta ut i lön från samarbeten och annonsplatser på bloggen. Detta gjorde att många stora bloggare startade eget och började arbeta på heltid med att skapa och skriva innehåll till bloggen och ta hand om annonser och allt runt omkring. I takt med detta blev det också rimligt att mena på att bloggar inte alls behöver klassas som en fritidssyssla längre, utan för många är det faktiskt ett yrke och ett heltidsjobb idag.

bcorp-basics